Használati útmutató „Monumenta Ecclesiae Strigoniensis” publikációhoz

Köszönjük érdeklődését az Esztergomi Prímási Levéltár „Monumenta Ecclesiae Strigoniensis” gyűjteménye iránt.

Az oldalakon található képi és szöveges tartalom az Esztergomi Prímási Levéltár tulajdona. Saját, nem kereskedelmi céllal szabadon felhasználható. Sokszorosítás, kereskedelmi vagy reklám kiadványokban, nyilvános felületeken történő megjelenítés, a forrás megjelölésével, kizárólag a levéltár előzetes írásos engedélyével lehetséges. Ilyen esetekben kérésre nagy felbontású képek is igényelhetők.

Ebben a leírásban szeretnénk Önt megismertetni a gyűjtemény megjelenítését támogató web-es felület elrendezésével, kezelésével, használatával. A leírásban a gyűjteményt csak a rövidítésével említjük („MES”).

A gyűjtemény elérhető a Prímási levéltár nyitó oldaláról (http://www.primarch.hu) a „MES” linkre kattintva, vagy közvetlenül a http://www.primarch.hu/mes/public/index.php Internetes címen. Használatához elsősorban a monitoron történő megjelenítést javasoljuk bármelyik „Internet Böngésző” alkalmazásával, de megjeleníthető és kezelhető a mobil telefonokon telepített böngésző alkalmazásokkal is.

A MES kötetekben jelenleg magyar és latin nyelvű felületeken böngészhet.

Nyitó oldal (Főoldal)

A nyitó oldal (az egér „Scroll” görgőjével) függőlegesen görgethető, egymás alatt több szekcióban különböző információ-csomagokat tartalmaz.

Az első szekció a „MES” kiadványsorozat történetével ismerteti meg a látogatót.

A képmező jobb felső sarkában a magyar és latin nyelvű felületek között lehet választani. A választásra csak a nyitó oldalon van lehetőség, az összes megjelenítő felület a kiválasztott nyelven jelenik meg. Ha más nyelvet szeretne, akkor vissza kell térni a nyitó oldalra a megjelenítés nyelvi változatának kiválasztásához.

         

A „Primarch.hu” felirati mezőre kattintva visszatérhet a levéltár web oldalára.

A kötetek

A nyitó oldalon lefelé görgetve a képet, a következő szekció tartalmazza a gyűjteményben feldolgozott, megtekinthető MES köteteket.

A felső területen láthatók az egyes MES kötetek belső borítóinak képei, alattuk a kötet főbb jellemzőinek leírása. A kívánt képre kattintva elérhető a kötetek tartalma.

(Az 5. kötet még szerkesztés, nyomdai előkészítés fázisában van, megjelenését követően az Internetes közzétételére is sor kerül.)

A „Letöltés” felirati mezőre kattintva az adott kötet „PDF” formátumú változata tölthető le, és saját használatra tárolható a számítógépen. A letölthető állományok a kötetek oldalainak nagyítható képeit tartalmazza, minden oldalon a levéltárra utaló vízjellel.

A képfelület jobb alsó sarkában látható, rögzített nyílra kattintva a nyitó oldal legtetejére, az első megjelenítő szekcióra térhet vissza.

Keresés

A nyitó oldalon tovább görgetve a képet, a következő szekció egy szabadszövegű keresőt tartalmaz, amellyel a kötetek szövegében kereshet.

A találati lista kezelhetősége érdekében próbáljon a lehető legpontosabb keresési feltételt megadni, illetve korlátozza a keresési lehetőségeket vagy kötetet.

A keresés menete:

1.      Írja be a keresett szöveget vagy számot az első szövegmezőbe.

2.      A második mezőben a legördülő menüből válassza ki, mit szeretne keresni. Itt, a mező jobb oldalán látható lefelé mutató kis nyíllal választhat, hogy mit keres. A „Szöveg”, „Oldalszám”, vagy „Sorszám” közül választhat.

A „Szöveg” lehetőséget kiválasztva a kereső mezőbe beírt szöveget vagy szöveg részletet keresi, abban a formában, ahogy beírta. (Nem tud ragozott, rövidített, vagy eltérő írásmódú szövegváltozatot keresni.)

Az „Oldalszám” kiválasztásakor a kötetek eredeti oldalszámozásának megfelelően keres. A kereső mezőben megadhat arab vagy római számot, írásjelek nélkül.

A „Sorszám” keresésekkor a kötetekben leírt oklevelek sorszámai alapján történik a keresés.

3.      A harmadik mezőben azt lehet megadni, hogy hol keressen. A mező jobb oldalán látható lefelé mutató kis nyíllal választhat, hogy „Minden kötetben”, vagy csak az egyes kiválasztott könyvben történjen a keresés.

4.      A keresés indításához kattintson a keresés ikonra,

Találati lista

Ha a keresés eredményes, tehát a megadott feltételeknek megfelelő szám, vagy szöveg megtalálható a kötetekben, akkor a találatokat egy listába szerkesztve jelenítjük meg.

Mit látunk a képen:

A kép tetején egy vezérlő sáv jelenik meg, ahol az egyes „gombok” jelentése a következő:

·         „Főoldal”        visszatérhetünk a MES kötetek nyitó oldalára

·         A középső „gomb” csoport

o   „Első”             a találatok számának megfelelően lapokra tagolt találati lista első lapjára, azaz az első találatra ugrás.

o   „<”                 a találatok számának megfelelően lapokra tagolt találati lista éppen megjelenített lapja előtti lapra ugrás

o   „1/96”             A megjelenítés a találatok számának megfelelően lapokra tagolt lista melyik oldala van megjelenítve, és az összes találati lap mennyisége.

Ha van elképzelésünk, hogy a hosszú, sok találatot eredményező keresés eredményét hozzávetőlegesen hol találjuk, a fehér alapú mezőbe beírhatjuk a kívánt találati lap sorszámát. A szám beírása és az Enter lenyomása után a kíván találati lista oldalra ugrás

o   „>”                 a találatok számának megfelelően lapokra tagolt találati lista éppen megjelenített lapját követő lapra ugrás

o   „Utolsó”         a találatok számának megfelelően lapokra tagolt találati lista utolsó lapjára ugrás.

·         „Vissza”         A program több felületén is található kereső. A „Vissza” gombra kattintva arra a felületre tér vissza a megjelenítés, ahonnan a keresést indítottuk.

Találati lista képernyő első sorában emlékeztetőt találunk arról, hogy mit kerestünk, milyen tartalomban, és hány egyezőséget találtunk.

A találati eredmények kijelzési felületén megtaláljuk a kötet számát, és a köteten belüli felvétel sorszámát. (A felvétel sorszáma a könyv elejétől számolva minden oldalt megszámolva kapjuk a felvétel számát. Ez nem egyezik az oldalszámmal, mivel a könyvekben több sorozatú oldalszámozás található. Pl. a bevezető rész római számokkal, majd az oklevelek leírásait tartalmazó oldalak arab számokkal újrakezdve.)

Ez alatt egy rövid idézetet a találatról és környezetről, Szinesen kiemelve a keresett kifejezést.

A keresési eredmények között a kívánt találatot kiválasztva (rákattintva) a találatnak megfelelő könyv oldalra ugorhatunk további műveletek végzéséhez.

Tartalomjegyzék

A nyitó oldalon lefelé görgetve a képet, a következő szekció tartalmazza a gyűjteményben feldolgozott, megtekinthető MES kötetek tartalomjegyzékét.

A tartalomjegyzék az egyes könyvek fejezetcímeinek és felvétel hivatkozásainak gyűjteménye.

Végig görgethető a jelenleg feldolgozott 4 kötet. A kívánt fejezetet kiválasztva (rákattintva) az adott könyv oldalra ugorhatunk további műveletek végzéséhez.

Lapozgató

A kötetek teljes tartalma egy lapozgató felületen tekinthető át, olvasható.

Mit látunk a képen:

A kép tetején egy vezérlő sáv jelenik meg. Az egyes „gombok” jelentésének leírása a keresési eredmények találati listájának leírásánál található, kezelése és értelmezése avval teljes mértékben megegyezik.

A jobb oldalon lévő „Keresés” gomb az előzőekben leírt kereső felületre vezet, ahol az ott leírtak szerint szabad szavas keresési műveleteket lehet végezni.

Ez alatt egy információ sor jelenik meg a kötet számával és az oldalszámmal.

A lapozóban a kiválasztott oldal teljes képe, mellette két oldalt az előző és a következő oldal részlete látható.

A középen lévő oldal kép, az egér mutatót fölé állítva a „Scroll” görgővel nagyítható kicsinyíthető. Amikor az egér-mutató elhagyja az oldalkép felületét a képméret az eredeti méretre áll vissza. A képen kívül az egér „Scroll” görgője a teljes képernyőt mozgatja fel-le.

A képernyő jobb és bal oldalán lévő szimbólumokkal visszafelé illetve előre lehet lapozni a könyvben.

   

Képi hivatkozások megtekintése.

Azon oklevélleírások mellett, amely oklevelek a levéltár gyűjteményéhez tartoznak, egy nyíl szimbólum és az oklevél sorszáma jelenik meg. A nyílra rákattintva a megjelenő képernyőn az adott eredeti oklevél szkennelt képe tekinthető meg.

A hivatkozás jelzés többnyire az oklevélleírás sorszáma közelében jobb oldalon látszik. Ha a leírás folytatódik a következő oldalon, akkor azon az oldalon, a lap tetején jelenik meg az oklevél képre vezető hivatkozás nyíl.

Ha egy oldalon több sorszám leírása is megtalálható, a hivatkozás nyilak a sorszám közelében jelennek meg.

A képernyő legalján lévő „Szöveges formátum” gombbal a könyv adott lapjának szerkeszthető tartalma jeleníthető meg.

Ez a tartalom a megtekintése idejére kitakarja a könyvlap képét.

A szöveg vagy részletei az általánosan ismert szövegszerkesztők kezelésének megfelelően kijelölhető, a kijelölt rész másolható, majd egyéni felhasználásra saját dokumentumokba beilleszthető.

A szöveg ablak jobb felső sarkában lévő „X” szimbólum szolgál a szöveg ablak bezárására, de a szöveg ablakon kívüli bármely pontra kattintva is bezáródik, és a megjelenítés visszatér a lapozó felülethez.

Eredeti oklevélképek megjelenítése

A lapozgató könyv- oldal-kép mellett megjelenő nyílra kattintva érkezünk az oklevél képnézegető képernyőhöz.

A képen látható „Vissza” gombbal a lapozgató felülethez térhetünk vissza.

Középen az oklevél köteten belüli sorszáma és a kötet száma látható. alatta pedig az eredeti oklevél szkennelt képe, amely a rendelkezésre álló mezőfelületet teljesen kitölti.

Az egérmutatót a kép fölé mozgatva, a „Scroll” görgővel a kép nagyítható és kicsinyíthető az oklevél szövegének könnyebb kiolvasása édkében.

A teljes kép alatt egy bélyegképekből álló menüsor helyezkedik el. Az oklevelekről, az egyes lapokról mindig legalább két felvétel készült, megmutatva az oklevél első oldalát és hátlapját is. A többoldalas oklevelek esetében minden oldal felvétele szerepel a megjeleníthető választéklistában.

A kiválasztott bélyegképre kattintva annak eredeti képe jelenik meg a nagyítható, kicsinyíthető nézegető ablakban.

Ha több felvétel áll rendelkezésre, akkor a bélyegképek sorozata vízszintesen görgethető a széleken lévő kettős nyíl szimbólumokkal.

A képnézegető ablak legalján a levéltári adatbázisokban szereplő adatok tekinthetők meg.

Alapértelmezetten csak az adatok egy része, de az „Információk megjelenítése” gombbal a teljes rendelkezésre álló adatcsomag megtekinthető.