1
Prímási Levéltár
Esztergom
Adatbázisok

         
Kezdőlap Kutatószolgálat A levéltár története Segédletek Kiadványok Adatbázisok Elérhetőség
         

ACTA RADICALIA    ARCHIVUM SAECULARE

Classis Q.

De iuribus archiepiscopatum respiciendum sed per eum non possessis 

Az érsekség megszerzett, de általa nem gyakorolt jogaira vonatkozó iratok 

()

A sorozat, amely az utolsó (84.sz.) alatt bejegyzett irat kivételével kizáróan középkori oklevelekből áll, olyan, az esztergomi érsekséggel kapcsolatos birtok- és vagyonjogokra vonatkozó iratokat tartalmaz, melyeknek gyakorlása rövidebb-hosszabb idő múltán megszűnt. Közöttük a birtokjog terén ismeretes legkülönbözőbb oklevélfajták fordulnak elő, területileg pedig nemcsak az érsekség területét, vagy azzal határos részeket, hanem az ország távolfekvő vidékeit is érintik. Különösen sok adat van Komárom és tartozékai birtokváltozásaira nézve. Kiemelhető Zsigmond király esztergomi érseki menza-alapítványa tizenkét pap számára, valamint a budai és margitszigeti házak ügyei.

A sorozathoz tartozik még egy "Elenchus Classis P et Q. De iuribus archiepiscopatum Strigoniensem generatim concernentibus et de domo Budensi, item de iuribus archiepiscopatum respicientibus sed per eum non possessis sub Cardinale Primate de Batthyán confectus". Ivrét nagyságú, papírkötésű könyv. Az első 12 (számozatlan oldalon) "Index in hoc elencho reperibilium" található, mely a címszó mellett a jelzetet (numerus) adja meg. Utána a számozott lapokon van a tulajdonképeni Elenchus, amely tartalmazza az irat jelzetét, bőséges tartalmi kivonatot, valamint a Liber Transsumptorium kötet- és lapszámát. Az elenchus az Act. Prot. 61. szám alatt található.

A Liber Transsumptorum kötetbe, amely az Act. Prot. 99. jelzet alatt található, 1-82. számig vannak bemásolva az iratok.         

Raktáriszám

Jelzet Nr.

Leírás Évszám 
  1.-82. Középkori gyűjtemény  
33. doboz 83. A Q.25. szám alatti oklevél másolata ????
33. doboz 84. VI. Károly mandátuma Esterházy Imre esztergomi érsek számára Aranyos birtok határjárására vonatkozó iratok kiadásáról 1728

 
MKB-LUX Kft. A WEB-oldalt üzemelteti: MKB-LUX Kft. Budapest Prímási Levéltár Esztergom (c) All right reserved